לוחם יעקבי ינקלביץ אהרן אורקה ז"ל

קורות חיים
אהרן יעקבי ('אורקה') נולד בעיירה הקטנה שקוד שבליטא 27 באוקטובר שנת 1926 . כשהיה בן 8 עברה המשפחה לעיר המחוז שאוולי שם למד בבית הספר והיה חבר בתנועת נוער ציונית. ביולי 1941 כבשו הגרמנים את שאוולי ובסיוע הליטאים רצחו את מרבית יהודי העיר. באחד הלילות פרצו לבית המשפחה, לקחו את אבא של אורקה וכשהגיעו למיטת הילד אמרו: "הוא עדיין קטן, נשאיר אותו" וכך ניצל אורקה בפעם הראשונה. אביו וכל קרובי משפחתו הוצאו להורג ונקברו בקבר אחים ליד שאוולי. את שאר היהודים ריכזו בגיטו, חלקם נשלחו באקציות למחנות השמדה וחלקם הועסק בינתיים. אורקה עבד בתחנת הרכבת ואחר כך יחד עם אמו אחיותיו בביח"ר ללבנים. כשהגיע תורם הועלו לרכבות ונשלחו למחנה שטוטהוף, שם ראה לאחרונה את אמו.
חיי המחנה היו גיהנום וכשחיפשו הגרמנים 400 עובדי כפיה למחנה דכאו רץ אורקה עם חבריו לתפוס מקום ברכבת. כשהגיע תורו הודיעו שאין מקום. אורקה נשאר במקומו ולפתע צעק מישהו שצריך עוד אחד, וכך ניצל בפעם השניה. בדכאו עבד אורקה בעבודות פרך ביציקת משטחי בטון למפעלי ה- 2V בשלג ובקור ובקושי שרד. שם גם שמע על הצנחן הכלוא במחנה (אנצו סרני) ושם יום אחד נשבר ונפל על ערימת זיפזיף ואמר – די! למזלו אסיר הולנדי חבש את פצעיו ועודד אותו. אורקה ניצל בשלישית. עם התקרבותם של בעלות הברית החלו לפנות את המחנה ואורקה יצא ל'מצעד המוות' בגשם שוטף. מי שנפל לא קם יותר, הגרמנים ירו בו, כך הלכו כמה ימים עד ששומריהם הגרמנים ברחו. האמריקאים הגיעו ואורקה לא ישכח את החייל האמריקאי השחור זורק לאסירים הגוועים לחם לבן.
המלחמה נגמרה ואורקה מצא עצמו במחנה פליטים כותב בגיר על לוח: אף על פי כן ולמרות הכל ארץ ישראל – אם תרצו אין זו אגדה! הגיע לארץ ב- 1945 באנייה בלתי לגלית לחוף שפיים, שם נקלט עך ידי אנשי הפלמ"ח ומיד החליט - להיות פלמ"חניק. בין המעפילים שזכה להוריד לחוף הייתה גם אחותו.
בינתיים הצטרף לנוער ה' והגיע לגבעת ברנר, שם פגש את ידידו נתן אלתר. כעבור שנתיים הגשים את חלומו והתגייס לפלמ"ח. בשנת 1947 הגיע להכשרת גבת ואחר-כך לפלוגה א' בגדוד הראשון לאחר תקופת אימונים קצרה בקיבוץ גבת החלו לצאת לפעולות. אורקה השתתף בפעולות רבות, החשובות ביניהן: קרבות משמר העמק ו"מבצע דני" והקרב במלכיה.
בסוף אוגוסט 1948 כל המחלקה שוחררה ועלתה להתיישבות ביפתח. שם החל דף חדש בחייו - קיבוץ. חבר קיבוץ, שמירה על יישוב ספר. עם 'הפילוג' עבר לגדות ומשם הגיע דרך חברו נתן אלתר לגבעת ברנר. כאן הקים עם תמר משפחה ונולדו להם איריס ורוני. בתחילת שנות ה- 60 נפרדו ואורקה נישא בשנית לאילנה, ונולדו להם 4 ילדים. אהרן יעקבי התגורר בגבעת ברנר. היה פעיל כמדריך בתנועות נוער, חבר בשתי מזכירויות, עבד במפעל החמוצים "רימון" ויחד עם "הבנות" החזיקו את המשרד עד סגירת הענף. היה פעיל בתנועה הקיבוצית במסגרת משקי הקיבוץ. הבית נמלא נכדים לרוב ואורקה זכה לנחת מילדיו.
אהרן יעקבי - אורקה נפטר ב-26 באוגוסט 2008. סיפור חייו מופיע בספר "שיבולים וחרס" שהוציאו ליום הולדתו ה- 80.
הפרטים מאתר "סיפורי גבעת ברנר".
אלבום תמונות
